Endona

Bouwbedrijf Hoogeslag

Een eigen lokale, groene leverancier. Hoe mooi is dat? Zonne-energie die in jouw ‘achtertuin’ opgewekt wordt en waar je als gemeenschap samen van profiteert.
Goed nieuws; dat kan vanaf nu!

Salland heeft een eigen energiemaatschappij: Endona. Je kunt er 100% groene energie kopen, lokaal geproduceerd in Heeten. Een flinke opsteker voor het klimaat, maar ook voor de lokale economie.

Endona (ENergie DOor NAtuurkracht) is als visionaire gedachte begonnen. Een burgerinitiatief om de bewoners die geen zonnepanelen op eigen dak kunnen plaatsen, te faciliteren met plaatsing van panelen elders.

In september 2018 is Energie Park Heeten (EPH) opgeleverd. Een zonnepanelen veld met 7752 zonnepanelen op 3,5 hectare land aangelegd tussen de sportvelden en de rondweg Heeten. Endona wekt zonnestroom op voor zo’n 600 huishoudens. Als energiebedrijf moet je 24-7 leveren en naast elektrisch graag ook gas. Endona werkt als wederverkoper samen met ‘Energie Van Ons’, een collectief van energiecoöperaties die groen en lokaal energie produceren.

EnergieKlant worden
Als klant bij Endona ben je verzekerd van 100% groene lokale stroom. Ook wordt CO2-gecompenseerd gas geleverd. In het park komt regelmatig een schaapskudde die het gras kort houdt, efficiënt en dubbel grondgebruik. Via de link op de website vind je meer informatie.

Gridflex
Endona heeft als eerste burgerinitiatief van de Rijksoverheid ontheffing gekregen van de elektriciteitswetgeving om energie te mogen leveren aan het net naar derden. Onder de naam Gridflex worden tot 24 zeezoutbatterijen geplaatst in de wijk Veldegge om de pieken in de zonneopbrengsten op te kunnen slaan en uit te wisselen met dagen met minder zon. Zo ontstaat een systeem waarbij gedurende 9 a 10 maanden per jaar niet of nauwelijks stroom nodig is.

Samenwerken
Endona wil vanuit idealisme op lokaal niveau de mensen enthousiast maken en een waardevolle bijdrage leveren aan verduurzaming van ons energieverbruik. Heb je een idee voor samenwerking, neem contact op.

  • 100% duurzaam, lokaal & groen
  • Maatschappelijk & transparant
  • Betrouwbaar & concurrerend
  • Energie Park Heeten; het eerste park in eigendom van
  • inwoners van het dorp zelf

Endona Contact gegevens

Bestuursleden:
Edward Weening, voorzitter
Arnold Geerdink, secretaris
Loeck Tomassen, penningmeester
Vincent Klein Koerkamp, bestuurslid

Postadres: Energiecoöperatie Endona
Spanjaardsdijk 4, 8111 RJ Heeten

Tel: 0572 794 525
Web: www.endona.nl
Email:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

‘Stroom van het Sallandse land’

Kom je bij ons aansluiten?